Conservació de les olives

Si tens una olivera a casa i no saps que fer amb les olives, el millor és conservar-les.

Aquí us invitem a que proveu les nostres receptes de com conservar les olives collides i netes. Tant les verdes com les negres.

Olives verdes trencades

 • Ingredients: Olives Verdes, una ica de farigola o timó, aigua i sal.
 • Preparació: Trenqueu les olives xafant-les amb un cop i posant-les en aigua de 5 a 8 dies seguits, canviant l’aigua cada dia. El tercer dia les escorreu i les poseu en un pot de vidre. A part, en un altre recipient s’hi ha de posar un grapat de sal i aigua (9 o 10 gr. de sal per 1 litre d’aigua). Quant estigui amb la quantitat de sal adequada, es tira a les olives trencades fins cobrir-les i amb el pot ben tancat ja estaran llestes per ser menjades.

Olives arbequines

 • Ingredients: sal (110 gr. per 1 litre d’aigua), herbes aromàtiques: timó, romaní i sajolida, llimona a trossets, oli d’oliva i alls.
 • Preparació: El primer que hem de fer és posar les olives en un recipient amb aigua, i deixar-les reposar durant 9 dies, canviant l’aigua cada dia.
  Desprès d’això, en un recipient posem aigua amb sal. Més o menys haurem de calcular les olives que tenim i els pots que omplirem. Barregem bé la sal per que es dissolgui a l’aigua. Posem les olives en els pots i també hi anem alternant les herbes aromàtiques, la llimona, l’all...
  Omplim el pot de l’aigua amb sal i hi posem per damunt un raig d’oli d’oliva. Ara hem d’esperar uns 3-4 mesos abans de menjar-les.

Olives mançanilla

 • Ingredients: Sosa càustica, aigua, olives mançanilla i sal.
 • Preparació: Es posa amb un recipient aigua i olives (pesant-les prèviament). S’afegeix sosa càustica calculant per 1 litre d’aigua 14 gr. de sosa. S’hi posa un plat a sobre perquè no surin i toquin totes a l’aigua.
  Desprès de 24 hores (si són olives de la zona / unes 12 si són tipus arbequí), es comproven obrint-les i observant un canvi del color a “verd mate” per dins i el voltant del pinyol blanc, si no és així s’hauran de anar controlant i deixar-les més temps, mai superant les 36 hores (varietat “Gordal”).
  Passat aquest temps se li treu tota l’aigua i la sosa i es renten baix un bon xorro d’aigua, es deixen cobertes d’aigua sola fins el dia següent. A l’endemà es tornem a rentar i es tornen a deixar cobertes. Aquest procés es pot repetir en un total de 2 o 3 vegades. El contacte de l’oliva amb l’aire ha de ser el mínim possible ja què pot enfosquir-la i fer-la malbé.
  Llavors es posen a un pot de vidre (protegint el tap de l’oxidació amb un “plàstic film”) i se li afegeix aigua fins cobrir. L’aigua ha de contenir per 1 litre d’aigua de 8 a 10 grams de sal.

Olives negres i/o mortes

 • Ingredients: Sosa càustica, olives negres, sal i aigua.
 • Preparació: Es posa amb un recipient l’aigua i les olives unes 16 hores amb una concentració de 12-14 grams de sosa càustica per cada litre d’aigua que utilitzem. La quantitat d’aigua ha de ser la necessària per cobrir totes les olives.
  Un cop passat aquest temps, se’ls retira l’aigua i es reten ben netes per eliminar la sosa. Llavors, es posen les olives amb aigua i sal (per 1 litre d’aigua 5 grams de sal). Es neteja un cop al dia durant tres dies. I ja són llestes per ser menjades. Si es vol posar en pots, s’hauran de posar dins al pot i afegir aigua i sal (per 1 litre d’aigua 6 grams de sal).
 • Si es volen mortes: se les deixa amb una safata una mica inclinada i esteses a sobre sense que els hi toqui gens l’aigua que desprenen i deixar-les secar. Es poden empolvorar amb algunes fulles aromàtiques. I es retiren depenent de lo arrugades que agradin. Per saber-ho es van provant.
Soldebre i Secció de Crèdit, S.Coop.C.L.
Tel (+34) 977 502 184 - Fax (+34) 977 502 561 - soldebre@soldebre.es

Codi HTML5 vàlid Vàlid CSS3

Disseny Web Ofitec Tècnica © 2012 - 2024